dinsdag 16 april 2013

Op weg naar gezonder haar!


De 'Don'ts' binnen de haarverzorging...

Of je nou je haar lang wilt laten groeien of lekker een kort koppie wil behouden, één ding willen we allemaal: Mooi haar.  Wat je mooi haar vindt kun je compleet voor jezelf in vullen, maar de basis van alle mooie haren is gezond haar in een goede conditie. Maar hoe bereik je dat? Met al die hedendaagse gebruiken die we als ‘normaal’ zijn gaan zien is dat nog niet makkelijk. Hoeveel mensen in Nederland hebben nog nooit hun haar geverfd of een föhn gebruikt? Het zullen er vast niet veel zijn. Do’s zijn belangrijk in je haarverzorging, maar don’ts zijn nog een stuk belangrijker als je het mij vraagt. Ik vraag je niet om alles don’ts die ik je voorschotel in één keer op te geven. In plaats daarvan wil ik je simpelweg een paar handvaten aanbieden die je kunt gebruiken om je haarconditie te verbeteren.  

*

De volgende dingen kun je het beste zo veel mogelijk vermijden:

Warmte
Voor mezelf hou ik de volgende regel aan: Is het te heet voor mijn huid, dan is het ook te heet voor mijn haar.  Haar en huid zijn grotendeels opgemaakt uit dezelfde cellen die langzaam veranderen in keratine (lees ook het artikel ‘Waar het allemaal begint..’). Het is dus logisch om te denken dat iets wat je huid beschadigt ook je haar kan beschadigen. Het verraderlijke bij een haar is dat het op zichzelf geen zenuwen bevat en je lichaam dus geen pijnseintje krijgt, zoals in het geval van de huid. Je voelt het dus niet als je te ver gaat. Daar is natuurlijk een reden voor, want onze huid heeft een vele malen belangrijkere functie voor ons lichaam dan ons haar. 
Wat doet warmte dan eigenlijk met je haar? Het kan alle belangrijke onderdelen van de haarschacht (het haar wat we zien) aantasten als er teveel van is. Het haar bevat vocht en warmte droogt uit. De vetlaag wordt ook door de verdroging aangetast. Keratine is een eiwit, je zou het stijlen of krullen van je haar met een tang dus met een beetje fantasie kunnen vergelijken met het bakken van een ei. Het resultaat is vaak dan ook haar dat splijt of afbreekt en droog aanvoelt.

Aandachtspunten  
Dingen waarbij ik het principe van huid en haar aanhoudt zijn als volgt:

Hitte-apparaten 
Hieronder vallen o.a. de föhn, stijltang, krultang, roterende föhnborstel, krulspelden (die werken met warmte). Een föhn is eventueel te doen mits je deze op een koude stand zet indien mogelijk, niet te hard zet en niet te lang op één plek houdt.
(Sidenote: Sauna’s moeten op zich niet een al te groot probleem op dit punt opleveren, omdat er stoom (vocht) wordt gebruikt.)
(Als voorbeeld wat er kan gebeuren met je haar tijdens het krullen: 'Burning my Hair Off' van Tori Locklear.) 

Douchen  met heet water  
Je haar komt vaak als eerste in aanraking met het water en zal dus de meeste hitte te verduren krijgen.

Zonnen & UV-straling 
We smeren onze huid wel in, waarom beschermen we ons haar dan niet? Er zijn speciale sprays te koop die tegen UV-straling beschermen, maar je kunt ook een hoed of een sjaaltje dragen.

Spanning/wrijving
Als er teveel spanning op je haar komt te staan kan het zijn dat deze knapt. Vooral als je fijn haar hebt moet je hier ontzettend mee uitkijken. Wrijving zorgt er vaak voor dat je de haarschubben beschadigt en deze daardoor meer omhoog gaan staan, een veelvoorkomende oorzaak van pluis.

Aandachtspunten
 Dit zijn aanleidingen tot wrijving of spanning:

Kammen en/of borstelen
Bij het uitkammen van een klit of een knoop komt er vaak veel spanning te staan op het haar. Begin onderaan met kammen, als je vanaf bovenaf kamt hopen  klitten zich vaak op. Knopen kun je het beste met je handen voorzichtig proberen los te maken. De juiste kam en borstel kan ook een hoop schelen, een wijd getande kam of een tangle teezer kan ik zeer aanraden. 

Los haar 
Los krijgt je haar veel te verduren. Een paar voorbeelden:  Bij schouderlengte komt het haar voortdurend op je schouders. Vanaf APL /Oksellengte zul je gaan merken dat je haar steeds vaker onder het bandje van je tas blijft vastzitten en ook tussen jou en een stoel als je erop zit. En dan heb je nog de lengtes vanaf tailbone/stuitje waarbij de tandarts zo over jouw haar heen rijdt met zijn tabouret als je haar op de grond valt terwijl je ligt. Nog gekker wordt het vanaf klassiek, waarbij je uit moet gaan kijken dat je niet op je haar gaat zitten. Er ontstaan ook veel klitten tijdens het fietsen of wanneer er veel wind staat, dus ook dan voorkomt het vastmaken van je haar veel gedoe.

Vast haar 
Verwarrend hè dat ik nu over vast haar begint, maar ik raad nog steeds aan je haar zoveel mogelijk vast te doen. Het ligt er alleen aan hoe je het doet. Doe bijv. niet elke keer een paardenstaart of een knot op dezelfde plek. Elastiekjes en schuifspelden zorgen voor wrijving en spanning, door te wisselen van plek zorg je ervoor dat de plek niet steeds kwetsbaarder wordt. Het soort elastiekje kan echter ook een heel verschil uitmaken, vermijd elastiekjes met ijzeren stukjes erin.

Schadelijke stoffen en ingrediënten
Er zijn enkele stoffen en ingrediënten waarmee je haar te maken kan krijgen die schadelijk kunnen zijn. Over het algemeen is het effect hiervan uitdroging, niet alleen op je haar maar ook op je hoofdhuid.

Aandachtspunten
Situaties waarbij je in aanraking kan komen met schadelijke stoffen en producten die schadelijke ingrediënten kunnen bevatten zijn: 

Tijdens het zwemmen 
Chloor en zout water. De één kom je tegen bij het zwemmen in een zwembad, de andere bij het zwemmen in de zee. Beiden hebben ze een uitdrogend effect. Daarbij komt wel dat chloor vaker voor meer problemen zorgt. Ook je kleur kan bijv. aangetast raken door het zwemmen in chloorwater. Als je toch graag wilt zwemmen kun je een badmuts opdoen om schade in het geheel te voorkomen, maar om het te verminderen kun je bijv. eerst je haar al natmaken met gewoon water zodat je haar al verzadigd is. Ook van tevoren olie en/of conditioner in je haar doen kan de beschadiging verminderen.

Haarverf 
Hoewel er steeds meer ‘zachtere’ haarverven worden ontwikkeld, blijft het feit dat de ingrediënten niet al te vriendelijk zijn overeind. Er moet tenslotte chemisch iets gebeuren om je haar tot die bepaalde kleur te krijgen. De schadelijkste methode van verven is blonderen omdat het haar echt opengebroken moet worden om alle pigment eruit te halen.
Gelukkig zijn er natuurlijke manieren om je haar te verven met o.a. henna en indigo. Henna is puur rood en indigo is puur zwart, je kunt de kleuren wel aanpassen door deze twee te mengen met elkaar en/of er bepaalde dingen aan toe te voegen zoals wijn of appelazijn. Bij deze manier van kleuren verandert er niets aan de haar zelf, er komt alleen een laagje omheen te liggen. 


Shampoo’s 
Haarproducten, waaronder shampoos kunnen harde stoffen zoals sulfaten bevatten. Sulfaten zijn vaak de ingrediënten die ervoor zorgen dat je product schuimt, maar zorgt ook voor een versterkte reiniging. Deze ingrediënten kunnen echter zo hard zijn dat ze je haar en je huid uitdrogen en daarnaast je zuurgraad aantast. Er blijft verdeeldheid over sulfaten, maar sprekend uit eigen ervaring raad ik je aan om deze ingrediënten te vermijden. De hardste van het stel is Ammonium Sulfate, gevolgd door Sodium Lauryl Sulfaat (SLS) en de mildste van het stel is Sodium Laureth Sulfate (SLES).

*

Hopelijk heb je wat aan het artikel gehad. Mocht je zelf nog een gouden tip hebben als het gaat om schade aan haar te voorkomen, dan hoor ik dat natuurlijk maar al te graag hieronder in een reactie. Ook alle vragen betreft haar zijn welkom!

Liefs,

Kayleigh

dinsdag 9 april 2013

Het Sprookjes & Mythes Haarmeetsysteem (SMHMS)

Tijdens het langer laten groeien van je haar is het leuk en bovendien heel handig om een duidelijk doel voor ogen te hebben. En om de lange tijd te overbruggen die het duurt totdat je dat doel bereikt hebt een paar tussendoelen aan te houden zodat het allemaal wat minder eindeloos lijkt.
  
Er zwerven heel wat overzichten van haarlengtes rond op het internet die je kan gebruiken tijdens je haargroei-avontuur. Maar je kunt natuurlijk ook die van mij gebruiken die ik naar eigen ontwerp met hulp van Emilie (merci millefois!) gemaakt.
Met het Sprookjes & Meethaarsysteem heb je de keuze om je haardoelen van achteren of van voren te meten. Daarnaast heb ik ook nog wat alternatieve namen voor de lengtes bedacht om de wat saaie termen op te vrolijken.  Zeg nou zelf.. klinkt Zeemeerminnenlengte niet vele malen leuker dan Midden-rug?
De meetpunten verschillen per persoon, de één heeft veel meer lengte nodig om een bepaald punt te bereiken dan een ander.. Dit is allemaal afhankelijk van je lengte en je lichaamsbouw.  De meetpunten voor en achter kunnen zelfs bij één persoon verschillen.  Toch heb ik zoveel mogelijk geprobeerd het tegelijk te trekken.  Maar over het algemeen heeft iedereen aan de voorkant meer cm's nodig dan aan de achterkant.

Klik op de afbeelding om deze te vergroten.
Ter verduidelijking alle lengtes nog even op een rijtje:
(Voor/Achter/Alternatieve Term)
Wenkbrauwen/Wenkbrauwen/Fee
Oor/Oor/Koningin
Sleutelbeen, Schouder/Schouder/Cleopatra
Oksel/Oksel/Assepoester
Borstlengte(=tepel)/BH-bandje/Amazone
(Onderste punt)Borstbeen, 7e rib/Midden-rug/Zeemeermin
Taille/Taille/Doornroosje
Heup/Heup/Pocahontas
Lies/Stuitje/Elf
Zitlengte, Klassiek/Klassiek(=onder kont)/Eva
(Midden) Dij/Dij/Godiva
Knie/Knie/Jasmine
(Midden) Kuit/Kuit/Sisi
Enkel/Enkel/Venus
Grond+(=hele lichaam en langer)/Grond+/Rapunzel

Maak je geen zorgen als je er nog niet uitkomt, in de blogberichten die nog te komen zijn ga ik in op meetmethodes en verduidelijk ik alle lengtes en termen voor je!
*
Hoe vind jij het handigst om je haarlengte te meten? Doe jij het voor, achter of op een hele andere manier? Meet je alleen in cm's of gebruik jij ook doelen zoals hierboven om naar toe te meten? Reagier vooral hieronder, ik hoor het graag en sta voor alle suggesties open!

dinsdag 2 april 2013

Versimpelde Oneindigheidsknot/Lazy Infinity Bun Tutorial

Een tijdje terug heb ik voor het van BSL tot Midbacktopic van Raponsje onderstaande video gemaakt waarin ik laat zien hoe je een simpele versie van een oneindigheidsknot maakt met behulp van een haarstokje. Veel kijk- en haarplezier!


*
En is het je gelukt? Ik hoor, en zie vooral, graag wat je ervan hebt gebakken! ;)

dinsdag 26 maart 2013

Waar het allemaal begint...



Het eerste artikel op Sprookjeshaar is eindelijk gearriveerd! En omdat dit artikel het allerprilste begin van de blog betekent leek het me een goed idee om ook bij het begin van haar te beginnen: Hoe ontstaat een haar en waar bestaat het uit?

(Wat gebeurt er allemaal in die hoofdhuid?)
Back to the Roots…
Onze huid bestaat uit 3 lagen: de opperhuid, lederhuid en het onderhuids bindweefsel. In de middelste laag (soms raakt het al de vetlaag van het onderhuids bindweefsel) bevinden zich de haarfollikels, of haarzakjes, in goed gezelschap van o.a. zenuwen en talg & zweetklieren. De vorm van de haarfollikel bepaalt of je haar krult of stijl is.
Om het haarzakje heen bevinden zich 2 schedes. De binnenste volgt de haar tot aan de opening van de talgklier. De buitenste stopt iets later, pas na de talgklier. Aan de buitenste schacht zit een klein spiertje gehecht, wat ervoor zorgt dat de haar rechtop gaat staan en je kippenvel krijgt.
Onderaan een haarzakje zit een inham, deze ‘inham’ wordt de haarpapil genoemd. De haarpapil is waar het als het ware pas echt begint. In de haarpapil vindt namelijk de celdeling plaats, van daaruit ontstaat en groeit het haar. De cellen kunnen zich delen omdat ze in de haarpapil voorzien worden van voedingstoffen, aangeleverd door allemaal kleine bloedvaatjes die vanuit het onderhuids bindweefsel de haarpapil binnengaan. De allereerste cellen van een haar worden ook wel de haarmatrix genoemd. Deze cellen bevatten 2 soorten melanine. Hoeveel melanine je van elke soort hebt bepaald uiteindelijk de kleur van je haar.  
Om de haarpapil heen, als een soort hoedje, zit de haarbol. Deze haarbol is de bolvormige uitstulping van de haarwortel. De haarfollikel, wortel en papil worden gezien als het levende deel van ons haar.


(Lengtedoorsnede haar)
Vrijheid…
In de haarpapil vind dus de celdeling plaats waardoor ons haar groeit. Omdat er onderaan steeds nieuwe cellen ontstaan verplaatsen de bestaande cellen zich naar boven, naar de oppervlakte van onze huid. Tijdens deze reis veranderen de cellen, ze sterven af en verhoornen. Hierbij verandert de ‘stof’ van de cellen grotendeels in keratine. De afgestorven en verhoornde cellen vormen samen de haarschacht, het deel van het haar wat je kunt zien.

(Dwarsdoorsnede haar)
Binnenstebuiten…
Een haar in zijn geheel, dus de wortel en de schacht, bestaat uit 2 of 3 lagen: het merg, de schors en de geschubde laag.
De binnenste laag, het merg, hoeft niet altijd aanwezig te zijn en is vaak alleen aanwezig in dikkere haren.
De schors is het dikste deel van de haar en maakt dan ook zo’n 90% van het gewicht van de haar uit. De schors bestaat uit zogenaamde micro- en macrofibrillen, de haarvezels. Deze fibrillen zijn eigenlijk langgerekte cellen die samen strengen hebben gevormd. Deze cellen bestaan uit keratine, wat gevormd is door de afsterving van de cellen. De fibrillen worden van elkaar gescheiden door celmembranen. Het geheel wordt dan weer bij elkaar gehouden door een kitsubstantie. Hoe elastisch een haar is en hoeveel weerstandsvermogen het heeft wordt bepaalde door de fibrillen. Als je je haar slecht behandeld (verven, stijlen) dan vermindert de mate waarin de cellen van de fibrillen stevig bij elkaar blijven. Hierdoor breekt het haar en krijg je gespleten punten.
De geschubde laag beschermt de schors van het haar. De platte keratinevezels, oftewel schubben, van deze laag vormen als het ware dakpannen. Deze ‘dakpannen’ worden aan elkaar verbonden door ceramide (een lipide = vet), wat je kunt vergelijken met cement, speciaal voor het haar dan. De geschubde laag is bestand tegen water en heeft normaal gesproken een glad oppervlak wat het haar laat glanzen (door het weerkaatsen van licht), zorgt dat vocht in de schors wordt behouden en het beschermt zichzelf tegen schadelijke invloeden van buitenaf.
Als je het makkelijk zou samen willen vatten zou je dus kunnen zeggen dat haar bestaat uit vocht, vet (ceramide & talg) en eiwitten(keratine).

(De drie fases van haar)
Volgende…
De haargroei kent 3 verschillende fases, van ontstaan en groei tot het uitvallen. De eerste fase wordt de anagene fase genoemd, oftewel de groeifase. Tijdens deze fase worden steeds nieuwe cellen aangemaakt, waardoor het haar groeit. De lengte van deze fase kan varieren van 2 tot 6 jaar.
De fase daarna heet te katagene fase en wordt ook wel de overgangsfase genoemd. Deze duurt een stuk korter dan de eerste fase, namelijk maar zo’n 2 weken. Gedurende deze tijd komt de haar los van de haarpapil. Het haar valt echter nog niet uit en blijft nog gewoon in de follikel zitten.
De laatste fase is de telogene fase, de zogenaamde rustfase. Deze duurt dan wel weer iets langer dan de katagene fase, maar zeker niet zo lang als de anagene fase. De rustfase duurt ongeveer 3 tot 4 maanden. Dit is de periode waarin de haar dus al los is van de papil, maar zich nog wel in het haarzakje (follikel) bevindt. Onder deze haar groeit inmiddels alweer een nieuwe haar vanuit de haarpapil. Na deze fase valt de haar uit en krijgt de nieuwe haar de ruimte.
Je kunt aan een haar zien in welke fase deze zich bevond door de kleur van de haarwortel. De haarwortel kun je herkennen als dat kleine bolletje aan het begin van een haar. Is deze wit dan heeft de haar alle fases doorlopen, is deze zwart dan bevond de haar zich nog in de groei of overgangsfase.

*

En heb je nog iets geleerd van het artikel? Ik in ieder geval een heleboel tijdens het schrijven ervan. Wat een bijzonder iets is zo'n haar hè? Als je je realiseert hoeveel werk er in je haren zit denk je misschien nog wel eens wat extra na over wat we onze haren allemaal aandoen.
 

Sprookjeshaar | Copyright © 2013 |Kayleigh Schouten